Iratkozzon fel hírlevelünkre

Emlékezzünk együtt!

 

Blaguss Bus kicsiMilchprodukteUngarische Ringe

 

Információ osztrák résztvevőknek

Volt már alkalma személyesen résztvenni egy kiállítás létrehozásában?
Küldjön képeket, tárgyakat, filmeket! Mesélje el személyes emlékeit a 1989-es határnyitási évek elötti időszakról!
 
A HATÁR, AMI ÖSSZEKÖT címmel kiállítás nyílik 2014 szeptemberében a vasfüggöny átvágásnak negyedszázados évfordulójára a bécsi Collegium Hungaricum UngArt kiállítóterében. Főszerepben a tárgyak, a képek, a filmek és személyes emlékek lesznek. Arról: mit jelentett a nyolcvanas években a vasfüggöny két oldalán élni.


Az alábbi témakörökben várjuk a személyes visszaemlékezéseket, tárgyakat, képeket és filmeket a kiállításhoz:

• Mindennapi élet a nyolcvanas években: MUNKA. SZÓRAKOZÁS. FOGYASZTÁS. VISELET. DIVAT.
• Szabadidő és kaland a határ két oldalán: KIRÁNDULÁSOK MAGYARORSZÁGRA. VÁROSNÉZÉS. EMLÉKTÁRGYAK. BEVÁSÁRLÁS. HATÁRÁTLÉPÉS. HEGYESHALOM. KORLÁTOZÁS. CSEMPÉSZÉS.

TÖRTÉNETEK, KÉPEK, FILMEK, TÁRGYAK a 80as évekből
Amennyiben a felsorolt témákhoz személyes történetei, tárgyai kapcsolódnak a 80as évekhez, küldjön róluk egy digitális fényképet és a (maximum egy A4 oldal hosszúságú) történetet a következő E-Mail címre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Beküldési határidő: 2014. június 30.

FIGYELEM: Mivel sajnos nem tudunk az összes beérkező tárgynak helyet biztosítani, ezért kérjük először a digitális fénykép formátumban való jelentkezést, hogy kiválogathassuk a kiállítás tematikájához leginkább illő objektumokat.

Kérjük szíves megértésüket, hogy a kiválasztott tárgyakat júliusig bezárólag a Collegium Hungaricum - Bécs (1020 Bécs, Hollandstraße 4.) épületébe a saját költségükön kell elhozniuk, vagy elküldeniük. Akik a kiállítás megvalósítását saját emlékeikkel támogatják, meghívót kapnak a rendezvény nyitó-eseményére, nevüket feltüntetjük a kiállítás támogatói között és megkapják a kiállítás katalógusát.
 
Építsen velünk kiállítást!
Köszönjük a segítségét.
 
A „Határ, ami összeköt” projekt munkatársai

 


 

Információ magyar résztvevőknek

25 évvel ezelőtt nyíltak meg Magyarország nyugati határai

A bécsi Collegium Hungaricum A határ, ami összeköt címmel kiállítást rendez ősszel a magyarországi határnyitás évfordulója alkalmából. A kiállítás kurátorai személyes emlékeket, tárgyakat, fotókat, mozgóképeket gyűjtenek a 80as évekből, ill. az 1989-es eseményekhez kapcsolódóan.

A bécsi múzeumok őszi éjszakáján nyíló tárlat kevésbé a politika, mint inkább a személyes emlékek, hétköznapi tárgyak, képek, privát filmek, korabeli híradók, reklámok segítségével szeretné felidézni, mit jelentett a nyolcvanas években a határ két oldalán élni.

A vasfüggöny átvágása mindenkit megmozgatott, ezért a kiállítás kigondolói EMLÉKEZZÜNK EGYÜTT! felhívással a korhoz, a határnyitás eseményeihez, az ausztriai látogatásokhoz, vásárlásokhoz és a mindennapi élethez kötődő tárgyakat, képeket, személyes emlékeket várnak a valamikori határ mindkét oldalán élőktől.

Hogy pontosan mit is gyűjtenek a kiállítás megálmodói?
Például akkoriban slágernek számító elektronikai eszközöket, mint a sétálómagnó azaz walkman, kazettás magnó-rádió, vagy akár a legendás Gorenje márkához kötődő megmaradt tárgyi emlékeket, divat- és ifjúsági magazinokat, pipere cikkeket, divattárgyakat, kiegészítőket, Mehrwehrtsteuer-papírokat, térképéket stb. Kiemelt szerephez jut a személyes emlékezet, ezért ausztriai kirándulások, utazások fotóit, erről készült mozgóképeket, első nyugati vásárlások kedvenc tárgyait is várják, személyes-családi élményeket a szabad, vagy akár nem hivatalos határátlépésekről, tehát a nyolcvanas évek végi elvágyódásnak tárgyi és képi lenyomatait.

A fotókat, filmeket, tárgyi emlékeket a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai várják 2014. június 30-ig.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
15
Október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Galerie La Forest Divonne-Paris | 12, rue des Beaux-Arts 75006 Paris
2019. nov. 14. - dec. 14.
ANNA MARK / LUCIEN HERVE
Cinéma le Grand Action | 5, rue des Ecoles 75005 Paris
2019. nov. 16. - nov. 16.
Egy délután Zsigmond Vilmossal
Cinéma le Grand Action | 5, rue des Ecoles 75005 Paris
2019. nov. 16. - nov. 16.
Egy délután Zsigmond Vilmossal

Hirdetések