MAGYAR KULTÚRA HATÁRON INNEN ÉS TÚL | Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta minden év január 22-én ünnepeljük. A bécsi Collegium Hungaricum idén is színes programmal ünnepli a Himnusz születésének napját, hiszen Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta annak kéziratát. Ahogyan az est címéből is kiderül, a műsort ez alkalommal a határon túli magyarság tematikájára fűztük fel.

 

Orbán János Dénes, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas író, költő, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetőjének ünnepi beszéde után Dohnányi Ernő Intermezzo című darabját hallgathatjuk meg Miskei László zongoraművész előadásában.

 

A program az Előretolt Helyőrség Íróakadémia székely íróinak (Demeter Szilárd, Molnár Vilmos, Muszka Sándor és Sántha Attila) pódiumbeszélgetésével folytatódik; a moderátor Orbán János Dénes. Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia a Kárpát-medencei Tehetséggondozó első nagyszabású tehetségkutató és tehetséggondozó projektje, melynek elsődleges célja az esélyegyenlőség megteremtése, a távolságok áthidalása, valamint a szociális helyzetből adódó akadályok legyűrése. Az Íróakadémia bármely magyarlakta településről jelentkező tehetségnek megadja az esélyt és a lehetőséget, hogy megvalósíthassa elképzeléseit.

 

Rövid szünet után két ígéretes felvidéki divattervező, Bráz Noémi és Virág Anita kollekciójában gyönyörködhet a közönség. Bráz Noémi Budapesten, Virág Anita pedig Pozsonyban alkot és él. Mindkettejük kollekcióit fiatalosság, lendületesség jellemzi.