FIGYELEM! A filmestre a belépés ingyenes, de REGISZTRÁCIÓHOZ kötött! Jelentkezni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet!

SZAMÁR-SZIGET RABJAI
A nagy háború fogolykálváriája

2014, 52" | OmE
dokumentumfilm
Rendező: Major Anita
Operatőr: Talán Csaba
Szerkesztő:Margittai Gábor

A szicíliai maffia rettegett börtönszigete volt a kilencvenes évek végéig, korábban terroristák és banditák büntetőtelepe. Ma lélegzetelállító szépségű turistaparadicsom a Földközi-tenger közepén, Szardínia legvadabb partvidékén. Aki Asinarára, az albínó szamarak földjére lép, nem gondolná, hogy magyar katonák csontjait rejti az „ördög szigete”. Hová tűnt az elveszett hadsereg? Hogyan maradt a 85 ezres fogolytömegből hatezer élőhalott? Miként lett az ismertből ismeretlen katona? Margittai Gábor és Major Anita, Asinara magyar kutatói évekig tartó, egész Európán átívelő nyomozásukkal kiderítették, mi történt Szamár-sziget szellemkatonáival.

MAGYAR NYELVEN, ANGOL FELIRATTAL!

 

2019. december 3. | 19:00

Collegium Hungaricum (1020 Wien, Hollandstraße 4)

A filmvetítést megelőző napon Hadifogoly magyarok a nagy háborúban címmel nemzetközi multimédiás vándorkiállítás nyílik intézetünkben, melyre mindenkit szeretettel várunk:
https://www.facebook.com/events/575142876386117/?active_tab=about

EINLADUNG-Asinara 3.12